Posted on

Ste ljubitelj belih vin? Okusna bela vina s svežimi sadnimi in cvetličnimi aromami so vam na voljo na spletni strani https://www.drinx.si/belo-vino?filter=96. Podjetje Drinx se še posebej odlikuje svojo ponudbo chardonnaya, ki izvira iz franvoske pokrajine Burgundija. Želite izvedeti več?

Chardonnay je suho belo vino

Uvrstimo ga lahko med suha bela vina, ki so najbolj razširjena vrsta vina. Gre za izrazito osvežilna vina s kislino ter aromami citrusov, jabolk, hrušk ali tropskega sadja. Lahko ga umestimo tudi med lesena bela vina, ki so fermentirana v lesenih sodovih, kar jim daje bogatejšo teksturo, prisotne pa so vanilijeve in maslene note. Tipičen primer takšnega vina je chardonnay , ki ga pridelujejo v Burgundiji ter v Kaliforniji. Vse oblike belega vina imajo idealno temperaturo postrežbe, ki se giblje med 6 in 12 stopinjami Celzija. Različna bela vina se podajo k različnim obrokom, npr. sveža suha bela vina se odlično podajo k ribam in morskim jedem, bogatejša lesena vina pa k perutnini in smetanastim omakam.

Zakaj je med vini poseben?

Chardonnay je edinstven med belimi vrstami vina zaradi svoje vsestranskosti ter sposobnosti, da odraža tehnike vinifikacije. Odlikuje ga več različnih lastnosti:

  • Široka paleta stilov: Lahko se izrazi kot sveže mineralno vino, bogato in masleno vino ali celo kot peneče vino, saj je pomembna sestavina šampanjca.
  • Vpliv hrastovih sodov: Večina belih vin ne dozoreva v hrastovih sodovih, to vino pa je ena izmed redkih sort, ki se starajo v njih. To vinu daje note vanilije, karamele ter masla.
  • Malolaktična fermentacija: Ta vrsta belega vina gre pogosto po prvi tudi skozi sekundarno fermentacijo, ki iz jabolčne kisline ustvari mlečno kislino. To ustvari kremasto teksturo in maslene note.
  • Prilagodljivost terroirju: Ta vrsta belega vina se lahko goji po vsem svetu, kar pomeni, da izraža različne arome – od citrusov do tropskega sadja.

S kakšnimi obroki lahko kombiniramo chardonnay?

Gre za izredno prilagodljivo vino, ki se odlično poda k različnim jedem, odvisno od njegove sorte. Mineralna in sveža različica se odlično poda z morsko hrano – od morskih sadežev in ostrig do belih rib, kozic ter svežih solat,. Bolj bogate različice hrastovega vina se lepo ujemajo z bogatejšimi jedmi, npr. perutninske jedi s smetanovo omako, različne rižote, celo svinjski file in jedi z gobami. Poznamo tudi penečo obliko vina, ki pa se ujema z rahlimi predjedmi, npr. kaviar, pršut z melono…