Posted on

Dimnik je izjemno pomemben pri ogrevalnih sistemih, ki delujejo na trda goriva ali olje in plin. Mora pa biti vedno čist, zato je priprava dimnika za novo sezono izjemno pomembna, da ga pregleda in očisti strokovnjak. Če dimnik ni čist in brezhiben, lahko povzroči požar ali pa da se plini sprostijo v bivalne prostore, kar lahko povzroči tudi smrt ljudi in živali. Zato je to napravo treba jemati resno in imeti tudi obratovalno dovoljenje za delovanje. Novi dimniki so izdelani v skladu z vsem pravili in visokimi standardi ter imajo dovoljenja, medtem, ko je pri starih dimnikih to lahko kar velik problem.

dimnik

Dimnik za novogradnje je točno določen, kakšen mora biti glede na kurišče in vrsto kurjenja ter velikost kurišča in ogrevalne površine. Najbolje je, da je narejen iz novodobnih materialov kot so inox cevi, ki so toplotno izolirane in ognjevarne, lahke za montažo ter so izjemno odporne na saje in pline. Stari dimniki so običajno zidani, zelo pogosto celo brez dimniškega vložka, ki bi preprečeval uhajanje plinov v okolje, tudi v prostor.

Ko je dimnik enkrat izdelan, ga je treba redno vzdrževati vsaj enkrat letno. Starejši kot je in več kot kurite ter če kurite slaba drva, premog, tudi odpadke kot je plastika, več boste morali vlagati v vzdrževanje, ker se na dimniku naberejo saje in smole, ki se lahko vžgejo in povzročijo požar, kar ni redko. Tudi, če se dimnik zamaši, kar se rado dogaja pri starejših dimnikih, je najbolje, da pride strokovnjak in s pravim orodjem odmaši luknje ter ga ostrga, da sčisti z njega saje in smole. To ni lahko narediti, zato so strokovnjaki usposobljeni prav za to delo. Ko bo enkrat čist in prehoden, boste lahko kurili vsaj pol leta, preden ga je treba spet pregledati ali pa eno leto, če je novejši in kurite energente, ki ne puščajo veliko umazanije ter so dobro gorljivi, kot so povsem suha bukova drva.