Posted on

Vsi poznamo Dolenjske Toplice kot mesto ob zahodnem robu Novomeške pokrajine. Verjetno ste se že spoznani z dejstvom, da je mesto turistično orientirana z termalnimi izviri kot njihova glavna atrakcija. V tem članku se bomo poglobili v zgodovino in lepoto mesta, ki vas bo vabilo v prenočišče v bližini Dolenjskih Toplic.

Dolenjske Toplice so svoje ime pridobile zaradi izvirov termalne vode, ki so zaradi stika tektonskih plošč prišli na površje.  Prvič so bile zapisno poimenovane kot “Dolenjske toplice” že okoli leta 1200.

Najpomembnejše turistične atrakcije so še vedno njihove terme, saj so si ustvarile sloves z kvalitetnimi zdraviliškimi lastnostmi in turističnem programu “Welness”. Za tople vrelce že 40 let skrbi zasebno podjetje Krka v svojem projektu za urejanje termalnih kompleksov.

Poleg termalnih vrelcev so Dolenjske Toplice obkrožene z neokrnjeno naravno dediščino, vredno ogledati. Ta dediščina vsebuje številne gozdove, travnike, in obdelane kmetijske površine kar dajejo Dolenjskim Toplicam pristno zelen videz. Tu lahko najdemo tudi Bazo 20, ki je edini neodkrit kompleks barak med drugo svetovno vojno. Baza 20 je med vojno služila kot vojaški in politični kompleks slovenskega narodno-osvobodilnega gibanja. V občini lahko najdemo tudi številne cerkve, nekatere ki so bile zgrajene v času Rimljanov.

Poleg cerkva so bili zgrajeni tudi številni veličastni gradovi, ki so nekateri še do danes dobro ohranjeni. Pri Rožek-u je nekdaj stal nekdaj znani in mogočni grad, kjer stojijo table, ki razlagajo o rekonstrukciji njegovega stanja nekdaj. Po drugi strani pa leži grad Soteska ki je v primerjavi od gradu Rožek izjemno ohranjen.

V soteski se lahko najde tudi ogledni depo starih avtomobilov “old timers”, čigar lastnik je Tehniški muzej bistra. Del dediščine so tudi šole, ki najdene v Soteski, Kočevskih poljanah in Dolenjskih Toplicah. Te so sedaj izpraznjene, obnovljene, ali preurejene v bivalne prostore za občane.

V dediščine Dolenjskih Toplic spadajo stare Kočevarske  vasi. Ogledate si lahko Muzej Kočevarjev staroselcev, društva pa še hranijo kočevarsko tradicijo, jezik, plese, običaje ter nošo. Vsako leto imajo projekt imenovan “Teden Kočevarske kulture”. V projektnem času so organizirani številni dogodki, kjer lahko ljudje spoznajo kočevarske navade, običaje in kulturo. Vsako leto se projekt izvede v drugi občini, eno leto ga organizira občina Dolenjske Toplice, drugo pa Kočevje.