Posted on

Izdelava harmonik je že dolgoletna obrt, saj je vse več harmonikarjev, ki bi se radi naučili igranja na harmoniko, potrebujejo pa seveda harmoniko. V Sloveniji je postalo zelo veliko izdelovalcev, najpopularnejši pa so seveda harmonike Pečjak, Rutar, Zupan itd.

Prvo kot prvo je za harmoniko treba izbrati les, saj sta ohišji harmonike in glasovnice sestavljeni iz lesa. Ko izberemo pravi les, ga je treba lepo obdelati. Prva stvar, ki jo moramo narediti, je barvanje lesenih delov. Po barvanju sledi rezbarjenje, kar pomeni, da v les vrežemo razne okraske, kot so razne rože ali drugi motivi. Ko smo zaključili s tem korakom, moramo harmoniko po želji še ročno poslikati, saj tako harmonika postane še lepša.

izdelava harmonik

Ko imamo pravi videz, je na vrsti lakiranje tega izdelka, s tem pa zaščitimo lesene dele, da se ne bi naša umetnina uničila. Ko prelakiramo izdelek, ga pobrusimo, nato pa še enkrat polakiramo in so naši leseni deli končani. Večina harmonik ima tudi kovinske dele ob mehu, ki služijo za okras. Vsak izdelovalec ima svojo vrsto motivov. Harmonike Rutar imajo motiv vinske trte, harmonike Pečjak ima skoraj na vsaki harmoniki drugačen motiv, harmonike Zupan pa imajo preprost motiv.

Ko imamo ogrodje narejeno, je treba izdelati meh. Meh harmonike je sestavljen iz zunanje prevleke, ki jo sestavljajo različne barve, odtenki, vzorci in okraski, služi pa le za estetski namen, sestavljen je tudi iz notranje prevleke, kar pa okrepi meh in ima funkcijo dolgotrajne kakovosti. Harmonika je že skoraj izdelana, treba je še namestiti glasilke, tako na eni strani kot tudi na drugi strani harmonike. Glasilke so namenjene temu, da harmonika proizvaja zvok. Vse glasilke niso dobre kakovosti, zato je treba izbrati tiste, ki so dobre, lahko pa se seveda izdelajo tudi doma, ampak potrebno je veliko časa in izkušenj, saj ima vsaka glasilka svoj ton, toni pa morajo biti točni. V ogrodje harmonike vgradimo glasilke, nato pa je treba vgraditi tudi mehanizacijo, s katero omogočimo glasilkam proizvesti zvok. Vgraditi je treba tudi glasilke in mehanizacijo na tako imenovani basovski strani, saj nam služi za ritem in popolnejši zvok, ko igramo nanjo.

Ko imamo vse dele izdelane, jih je seveda treba sestaviti skupaj. Preden jo pa sestavimo, je treba uglasiti harmoniko na svoj tako imenovani dur, ter uglasiti vsako glasilko posebej. Teh glasilk ni samo 5 ali 10, ampak kar okoli 50, številka je odvisna od velikosti harmonike ter želje uporabnika, koliko želi imeti dodatnih tipk in ali je to tri ali štiri tonska harmonika. Naša harmonika je tako sestavljena in pripravljena za igranje.