Posted on

Bolečine v križu so nekaj, kar nikomur nihče ne privošči, ker gre za res zelo zoprno bolečino, ko človek ne more ne sedeti, ne stati in ne ležati. Vse ga boli ni žuli ter nervira. Od kod izvirajo težave s križem, običajno ugotovijo zdravniki in fizioterapevti s pomočjo raziskavi ni izkušenj. Največkrat gre za nepravilno držo opri sedenju, za dolgotrajno sedenje in neuporabo telesa. Dostikrat pa gre tudi za obrabo, če oseba dela dolga leta ene in site gibe bodisi pri delu ali pri rekreaciji. Tudi dvigovanje uteži lahko zelo škoduje.

bolečine v križu

Hude bolečine v križu lahko povzročijo tudi nepravilna telovadba in šport. Gre za prevelike in nepravilne obremenitve hrbtenice. To se isto dogaja tudi pri nepravilnem dvigovanju tovora. Nekatere službe so take, da je treba dvigovati težke tovore. Takrat se pojavijo bolečine v križu, če osebe, ki so zadolžene za varstvo pri delu niso poučile zaposlenih, kako se tovor pravilno privzdiguje. Seveda se mora potem ta zaposleni naučenega tudi držati.

Če vas pestijo hude bolečine v križu, morate najprej začeti delati vaje ha hrbtenico in križ ter ojačanje hrbteničnih mišic. Te vaje boste našli na internetu ni jih je kar nekaj zelo koristnih ter kakovostnih. Pojdite do osebnega zdravnika in specialista ali fizioterapevta, ki vam bo predpisal, kaj smete in kaj ne, ter vam po potrebi odredil bolniško, da se pozdravite.

Za bolečine v križu vam bo tudi predpisal hladilne ali grelne kreme, po potrebi tablete proti bolečinam ter seveda obvezne terapije ali celo operacijo, če so diski preveč izrabljeni in je hrustanec zelo poškodovan. Operacije sicer delajo zelo previdno in res v skrajni sili, ker se vse da pozdraviti brez posega, ki je lahko tudi škodljiv.

Tudi smrekovo mazilo in kitajska mast ali protibolečinski zeliščni s kafro obloži zelo pomagajo. Seveda pa je treba najti vzrok in ga odpraviti za vedno.