Posted on

Endodontija je zobozdravstvena specialnost, ki se osredotoča na zdravljenje zobne pulpe. Tu izveste vse o endodontiji. Pulpa je v središču zoba in je sestavljena iz živega vezivnega tkiva in posebnih celic, znanih kot odontoblasti. Z endodontskimi postopki skušajo zobozdravniki ohraniti funkcijo zob z zdravljenjem ali odstranitvijo teh tkiv in celic, kar je endodontija. Endodont je zobozdravnik, ki je specializiran za endodontske posege. Vsak zobozdravnik je deležen določenega znanja o endodontski diagnostiki in terapiji. Kljub temu bodo zobozdravniki v posebej težkih primerih paciente napotili k endodontskim specialistom, ki bodo nato lahko določili najboljše načine za ohranitev funkcije zob.

endodontija
Poleg tradicionalne zobozdravstvene šole bo endodont prejel dve ali več let naprednega izobraževanja o endodontski diagnostiki in terapiji. Prav tako bo zelo poglobljeno preučil sodobne posege na koreninskih kanalih in bo imel sposobnost zdravljenja tudi najtežjih primerov. Med endodontskim zdravljenjem ali “koreninskim kanalom” pacient prejme lokalni anestetik, da se omrtviči prizadeto območje. List lateksa ali “gumijasti jez” se nato uporabi za izolacijo zoba, da ostane suh in čist med zdravljenjem.
Nato bo endodont z majhnimi orodji odprl zgornji del zoba in pridobil dostop do njegove notranjosti, kakor narekuje endodontija. Nato bo z majhnimi pilicami odstranil obolelo ali poškodovano pulpo. Endodont bo prav tako uporabil pile za preoblikovanje notranje komore zoba.
Na tej točki lahko endodont uporabi vodo za izpiranje preostale pulpe in tudi protimikrobno raztopino za uničenje bakterij. Ko je vse čisto, se komora napolni z materialom, podobnim gumi. Nato se uporabi začasna zalivka za zapiranje zoba. Po nekaj tednih se uporabi trajna krona, ki pokrije zob in vzpostavi normalno funkcijo žvečenja.
Po endodontskem zdravljenju potrebujejo bolniki redne preglede, da se zagotovi pravilno celjenje. Redko se endodontija izkaže za neuspešno, pacient pa bo še vedno čutil bolečino. Velikokrat se lahko za ohranitev zoba uporabi druga endodontija. V hujših primerih pa endodontsko zdravljenje ne more rešiti zoba in je potrebna ekstrakcija.