Posted on

Danes lahko svojo hišo naredite zelo ekološko prijazno. Lahko izkoristite vse brezplačne ali pa cenovno ugodne surovine, da svojemu domu priskrbite cenejšo vodo, elektriko in podobno. Sončne elektrarne so ena takih nadgradenj, ki vašo hišo naredijo veliko bolj okolju prijazno. S sončnimi elektrarnami se vsako leto opremlja vse več objektov, ki želijo izkoristiti brezplačno sončno svetlobo in tako prihraniti pri mesečnih stroških elektrike. Ker se cena elektrike vsako leto viša, si lahko s sončno elektrarno zagotovite tudi, da od vseh teh dvigov elektrike postanete neodvisni, te zneske porabite za kaj drugega.

sončne elektrarne

Ali je vaša hiša primerna za sončno elektrarno?

Manjše sončne elektrarne za majhne gospodinjske objekte, kot so hiše, so vse bolj priljubljene. Gre za sončno elektrarno, ki je sestavljena iz sončnih celic. Te sončne celice je največkrat namesti na streho objekta. Za to je potrebnih nekaj pogojev, da je izkoristek najboljši. Idealno je, če streha gleda proti jugu. Prav tako je cilj, da je naklon strehe 35°. Seveda se lahko naklon in smer strehe prilagaja, vendar je treba že takoj izračunati, ali boste lahko pridobili dovolj elektrike za vaš dom. Če se izračuni izkažejo za dobre, se gradnja sončne elektrarne lahko začne.

Sončne elektrarne so primerne za podnebja in kraje, kjer pride čez leto dovolj svetlobe. To je odvisno od vsakega objekta posamezno, saj lahko na to vplivajo tudi bližnja drevesa, sosedni objekti ali celo dimniki na strehi. Prav tako mora imeti streha dovolj prostora za vse sončne celice, kar pomeni, da ne sme biti preveč strešnih oken. Ker so sončne celice težke, mora biti streha tudi dovolj trdna, da bo zdržala težo sončnih celic.

Sončne elektrarne so lahko velik finančni zalogaj, vendar se investicija povrne v nekaj letih in s pomočjo Eko skladov se lahko že takoj zmanjšajo mesečni stroški za elektriko. Tako vam sončna elektrarna že takoj uspešno služi.