Posted on

Marsikdo izmed iskalcev zaposlitve (pa tudi zaposlenih) ne ve, kakšna neto plača mu sploh pripada. Deloglasnik je zato za vas pripravil spletni kalkulator za izračun plače, s pomočjo katerega boste lahko natančno izračunali višino dohodkov, ki vam bo vsak mesec nakazanih na vaš osebni račun. Izračun plače (bruto ali neto) vam lahko pomaga pri številnih opravilih, vezanih na vaše delovno razmerje. Gre namreč za eno izmed najbolj osnovnih predpostavk vaše finančne varnosti. Z njegovo pomočjo boste lahko ocenili vašo delovno vrednost, se z bodočim delodajalcem lažje pogovarjali glede željenega dohodka ali pa se pogajali o višji plači. Bodite informirani, saj boste le na tak način lahko pred delodajalcem izpadli kredibilno. Svoje stališče lahko namreč zagovarjate le takrat, ko ste vanj trdno prepričani.

izračun plače

Bruto in neto – poznate razliko?

Ko ste se dogovarjali za novo službo, ste verjetno lahko opazili, da delodajalci vedno govorijo o bruto znesku. Zakaj? Ker imata lahko dve različni osebi z isto bruto plačo, na račun nakazan različni dohodek. Zakaj je temu tako? Ker na neto plačo vplivajo različni dejavniki, kot so otroci, vzdrževani družinski člani, invalidnost in starost. Najprej je potrebno razčistiti razliko med neto in bruto plačo:

  • Bruto izračun plače: končni strošek delodajalca, ki vključuje osnovno bruto plačo, zdravstveno zavarovanje, vse dodatke ter socialne prispevke ter povračilo stroškov v zvezi z delom (prevoz, prehrana, dodatki itd).
  • Neto izračun plače: neto plača, ki jo delavec prejme na svoj bančni račun.

Morda se vam zdi nesmiselno izpostavljati to razliko, vendar pa veliko ljudi sploh ne ve, kaj zajema bruto plača. Izračun plače vam tako omogoča, da ugotovite, koliko mesečnih prihodkov lahko pričakujete. Na tak način si boste tudi veliko lažje razporedili vaše mesečne stroške in oblikovali nakupovalne želje. Finančna stabilnost ne zahteva visokega strokovnega znanja, le vašo preudarnost in informiranost. In ravno pri slednjem vam izračun plače pride še kako prav.