Posted on

Kaminska peč na drva vam bo ogrela prostor tudi v najhujših zimah. Prasketanje ognja pa v vas vzbudilo prijeten in pomirjajoč občutek varnosti in toplote. Kaminska peč na drva je zelo enostavna za uporabo, v njej zanetite ogenj in po potrebi dodajate polena. Čiščenje in vzdrževanje pa je bistveno lažje od peči z gorilnikom, pri kaminskih pečeh pa ne smemo pozabiti, da redno čistite peč in dimnik. Kaminska peč na drva se vam lahko izplača, če želite povečati količino toplote, ki se proizvede s kurjenjem drv v vašem domu, in hkrati zmanjšati količino porabljenih drv. Učinkovitost peči na drva je lahko v primerjavi z odprtimi kamini na drva veliko večja, zato se lahko začetni stroški peči na drva v daljšem časovnem obdobju izplačajo.

Kaminska peč na drva

 

Slabosti odprtih kaminov:

  • Velik del toplote se izgubi skozi dimnik, namesto da bi se uporabil za ogrevanje prostora.
  • Pretok zraka v kamin ni mogoče nadzorovati, saj so odprti kamini “odprti” po naravi.
  • V mnogih primerih lahko zaradi njih postane v stanovanju hladneje, saj iz njega odvajajo toplejši zrak, namesto da bi ga dejansko ogrevali.
  • Zelo malo toplote se dejansko odda v prostor in boste zaradi tega morali sedeti bližje kaminu.

 

Prednosti kaminskih peči na drva:

  • Toplotna moč peči se v primerjavi s prvotnimi odprtimi kamini, v katerih je zgorela enaka količina lesa, močno poveča. Toploto, ki jo oddaja peč, lahko resnično občutite, tudi če sedite na drugi strani sobe.
  • Manj porabljenih drv. Ker peči na drva ustvarjajo okolje, v katerem lahko hitrost gorenja ognja uravnavate z zračnimi odprtinami, bo les zgoreval veliko počasneje in boste zaradi tega porabili manj lesa in pri tem privarčevali.
  • Večja varnost. Ogenj v peči na drva je na varnem za vrati. Zaslon za kamin ni potreben, zato se počutimo udobno, ker lahko kaminske peči med uporabo pustimo brez nadzora.

 

Kaminska peč na drva vašem domu, bodisi v obstoječem odprtem kaminu ali drugje, je lahko dobra zamisel, če želite s kurjenjem drv pridobiti čim več toplote za vaš dom.