Posted on

Korekcijska očala so pripomoček, ki ga uporabljamo pri težavah z vidom. Njihova glavna naloga je povrnitev jasnosti in ostrine vida. Očala lahko uporabljamo v različne namene, odvisno od okvare oči. Tako ločimo med bralnimi očali, očali za kratkovidnost, očali za daljnovidnost, pri očalih brez dioptrije pa lahko govorimo o njihovi namenski rabi v estetske namene. Danes so na voljo številna in raznolika modna korekcijska očala, s katerimi boste z veseljem zasijali tudi v družbi, ob tem pa še dobro videli.

Korekcijska očala

Da bi ugotovili, kakšne težave vas pestijo, bo nujen pregled pri specialistu, ki bo opravil pregled vida. Gre za enostaven, predvsem pa neboleč pregled, ki bi naj ga opravili vsaki 2 leti, po potrebi pa še pogosteje. Na pregledu vam specialist poda informacijo o vaši ostrini vida na podlagi rezultatov določanja črk in številk različnih velikosti, na podlagi določanja odziva na svetlobo, pa tudi rezultatov barvnih testov in testov ocene globine oz. oddaljenosti predmetov.

Kakšna korekcijska očala so na voljo?

Zagotovo ste že vsi slišali za kratkovidnost in daljnovidnost. V obeh primerih gre za okvaro vida, pri tem gre pri kratkovidnosti za težave pri gledanju na daleč (dobro vidimo na blizu), pri daljnovidnosti pa za težave pri gledanju bližnjih predmetov (dobro vidimo na daleč).

Za pomoč pri kratkovidnosti se uporablja očala za kratkovidnost, ki jih sestavljajo konkavne leče, ki so tanjše v središču ter debelejše ob robovih leče. Za pomoč pri daljnovidnosti pa so na voljo očala, ki jih sestavlja konveksna leča, ki ostreje lomi svetlobne žarke, zaradi česar lahko slika nastane prej.

Progresivna korekcijska očala so očala, ki so namenjena gledanju na blizu in na daleč. Gre za očala, ki jih uporabljamo ves čas in ne zgolj ob opravljanju določenih obveznosti.

Bralna očala uporabljajo osebe, ki imajo težave pri branju knjige ali pa zaslona računalnika. Namenjene so kratkotrajni uporabi, torej uporabi v času branja ter dela z računalnikom.