Posted on

Ljudje s(m)o se že od nekdaj ukvarjali s tem, kako položaj planetov vpliva na naše vedenje, počutje itd. Nekateri v te stvari verjamejo, drugi pač ne, dejstvo pa je, da niso vsi usposobljeni za to, da bi znali razlagati povezavo med položajem planetov in obnašanjem oziroma lastnostmi določenega človeka. V tem članku se bomo ukvarjali z vprašanjem, kaj je v astrologiji rojstna karta in kaj nam pove o vsakem posamezniku.

rojstna karta
Zakaj se tako hitro razjezim? Razlog se skriva v rojstni karti.

Rojstna karta – kaj pa je to?

Verjetno večina izmed laikov ne ve, kaj je rojstna karta, zato za začetek razčistimo s tem vprašanjem, da boste potem lažje sledili članku. Rojstno karto poznamo tudi pod imenom horoskop ali natalna karta. To je grafična slika na kateri je viden položaj nebesnih teles v trenutku, ko se je določena oseba rodila. Vidna je iz kraja rojstva. Vendar pa te karte ne zna brati kar vsak. Laiki v njej ne bi videli nič posebnega in ne bi znali ničesar razbrati iz nje, astrologom pa zelo pomaga, saj lahko z njeno pomočjo razložijo vaše delovanje in obstoj. Na podlagi pogleda v rojstno karto vam lahko povedo, zakaj ste bolj nagnjeni k določenim lastnostim (na primer k jezi, žalosti, veselju itd.) in vedenjskim vzorcem in še marsikaj drugega. Kot ste do sedaj najbrž že ugotovili gre za unikatno karto vsakega posameznika. Vsebuje namreč simbole, ki se jih lahko tolmači oziroma razlaga na več različnih načinov. V tem se bistveno loči od na primer kristalne krogle. Astrolog karto interpretira vsakemu posamezniku posebej, zato ima večina astrologov najraje osebni pristop, torej to, da se s stranko pogovarja iz oči v oči. Na ta način lahko stranko povpraša po nekaterih dodatnih podrobnostih, ki so pomembne za pravilno razlago oziroma interpretacijo karte (enako rojstno karto ima lahko tudi vsaka žival, ki se je rodila/skotila v istem trenutku kot dotična oseba). Interpretacije kart brez osebnega stika zato niso priporočljive, saj niso zanesljive in posledično lahko pride do slabe volje ali jeze stranke, ki je dobila napačne interpretacije.

rojstna karta
Rojstna karta o vas pove več kot si mislite.

Kaj vse lahko astrolog prebere iz moje rojstne karte?

Astrolog vam lahko na podlagi vaše rojstne karte odgovori na marsikatero vprašanje. Iz nje lahko prebere razvojni načrt vaše duše v določeni inkarnaciji, z njeno pomočjo vam lahko pomaga, da boste lažje in bolje razumeli in prepoznali vaše močne in šibke točke, lahko pa pogleda tudi v vaše psihološke izzive. Lahko vam pove, kakšno je vaše poslanstvo in notranja poklicanost, prav tako pa vam lahko zelo natančno pove, kdaj se boste znašli v obdobju stresnih trenutkov, v obdobju rasti in uspehov. Rojstna karta poglobi vašo povezanost z življenjem in univerzumom. Astrolog bo v vaši karti videl tudi v vašo prihodnost, s kakšnimi izzivi se boste soočali, kaj vam sporočajo položaji planetov itd., kar vam bo pomagalo, da boste vse te dejavnike ozavestili in se znali usmeriti k nalogam, ki bodo v določenem obdobju v ospredju.

Kako poteka izdelava rojstne karte in koliko časa to traja?

Rojstno karto astrolog izdela s pomočjo posebnega računalniškega programa, ki je opremljen z zelo natančnimi astronomskimi podatki za določanje položajev planetov. Rojstna karta je tako izdelana zelo hitro in enostavno, o vas pa pove zelo veliko in je zato zelo dragocena, tako za vas kot za astrologa. Za izdelavo rojstne karte se morate oglasiti pri astrologu osebno, da z njim vzpostavite stik. Na vašem srečanju vas bo povprašal po natančnem rojstnem datumu (to pomeni, da mu morate povedati točen datum in uro – če je ne veste, vprašajte starše ali pa poglejte v rojstni list, kjer je zagotovo napisana – ter kraj vašega rojstva). Vse te podatke bo astrolog vnesel v računalniški program in vaša rojstna karta bo narejena v nekaj minutah.

rojstna karta
Izdelava rojstne karte poteka s pomočjo računalniškega programa.

Astrolog vam lahko vašo rojstno karto razloži oziroma interpretira v 90 minutah, vendar se priporoča, da se dogovorita za več srečanj. Zdaj ste gotovo pomislili na to, da razlog za to tiči v tem, da bi astrologi več zaslužili, a to ne drži. Pravi razlog se skriva v tem, da je rojstno karto možno interpretirati v nedogled oziroma neomejeno in vsakič znova. Interpretira se jo lahko v kontekstu določenega časa, vašo rojstno karto pa lahko astrolog primerja tudi z rojstnimi kartami vaših bližnjih, na primer partnerja, brata, sestre, staršev, otrok itd.

Rojstna karta je torej zelo pomemben element za določitev neke osebe. Čeprav ne čutimo vpliva planetov na svoje vedenje, ti igrajo pomembno vlogo pri našem obnašanju. Ste se kdaj na primer vprašali, zakaj ste vi vedno veseli in nasmejani, vaš brat pa nikoli ne pokaže veselja? Ali pa, kako to, da vi nimate težav z navezovanjem novih poznanstev, vaša sestra pa bi se raje nekam skrila, kot da bi morala spoznati veliko novih ljudi? Na vse to in še na marsikaj vpliva položaj planetov ob vašem rojstvu, odgovore na bolj poglobljena vprašanja pa boste dobili, če boste obiskali astrologa in si izdelali rojstno karto.