Posted on

Izdelki za izboljšanje vonja telesa ali okolja, ki jih uporabljamo v kozmetiki, so parfumi in dišave. Različne vrste parfumov ločimo glede na sestavo. Sestavljeni so iz mešanice različnih dišavnih sestavin, kot so eterična olja, sintetične spojine in alkohol. Obstajajo različne vrste parfumov, vključno s parfumom, toaletno vodo in kolonjsko vodo, ki imajo različne koncentracije dišavnih olj. Dišave pa lahko tudi opisujemo glede na njihove note, ki vključujejo cvetlične, sadne, lesne, začimbne in sladke vonje. Vsaka dišava je sestavljena iz več plasti, imenovanih note, ki se sproščajo skozi čas. To pomeni, da se vonj parfuma sčasoma spreminja zaradi procesa sušenja ali evolucije. Na začetku lahko parfum diši zelo intenzivno, vendar se vonj postopoma izgublja in se sprožijo nižje intenzivne note.

Sestava in časovno sproščanje vonja

Ločimo pa tudi zgornje, srednje in spodnje note dišav. Zgornje note se sprostijo takoj po nanosu parfuma in običajno trajajo le približno 15 minut. Srednje note se začnejo sproščati malo kasneje in trajajo približno eno uro. Najdlje trajajoče in najpočasneje se sproščajo osnovne note, ki pa lahko zaznamujejo vonj parfuma še nekaj ur po nanosu. Sestava parfumov je zelo kompleksna in vključuje številne sestavine, ki se uporabljajo za ustvarjanje dišav. Obstajajo naravne sestavine, kot so eterična olja, ki se pridobivajo iz rastlin, ter sintetične spojine, ki so kemične spojine in se ustvarjajo v laboratoriju. Da bi ustvarili edinstveno dišavo, se te sestavine kombinirajo na različne načine. Izdelovalci parfumov pogosto uporabljajo več kot 100 sestavin, da ustvarijo en sam parfum.

Parfumi in dišave

Upoštevanje posameznikovih preferenc

Poleg osebnega sloga in vaše kože pri izbiri je pomembno upoštevati koncentracijo dišavnih olj v parfumu. Parfumi in dišave z višjo koncentracijo so običajno dražji, vendar tudi trajajo dlje na koži. Ne glede na to, kateri parfum izberete, pa je pomembno vedeti, da se vonj parfuma skozi čas spreminja in se lahko na različnih tipih kože obnaša drugače. Moški parfumi in dišave so absolutno nepogrešljivi za vsakega moškega, ki skrbi zase. Popoln moški vonj mora odražati osebnost moškega, ki ga uporablja. Ne glede na izbrani parfum, mora biti obstojen in imeti edinstveno globino vonja.

Unisex parfumi in dišave za moške in ženske

Unisex parfumi in dišave so namenjene tako moškim kot ženskam. Sestavljeni so iz dišavnih olj, ki tvorijo edinstveno dišavo, primerno za oba spola. Unisex parfumi so lahko različnih kategorij in vsebujejo različne dišavne note, odvisno od preferenc posameznika. Med najbolj priljubljenimi dišavnimi notami za uniseks parfume se nahajajo cedra, bergamotka, citrusi, sivka, jasmin, pačuli, sandalovina, mošus in druge note. Stekleničke in embalaža uniseks parfumov so običajno preproste in minimalistične, kar jih naredi privlačne tako za moške kot ženske. V zadnjem času pa je pridobivanje popularnosti tudi ustvarjanje uniseks parfumov in linij parfumov, ki se ukvarjajo z ekološkimi in trajnostnimi praksami. Unisex parfumi so idealni za tiste, ki imajo radi preprostost, minimalizem ter iščejo dišavo, ki bi jo lahko nosili v vsakdanjem življenju. Pomembno pa je vedeti, da se lahko vsaka dišava drugače odziva na različne tipe kože ter se pri moških in ženskah lahko manifestira drugače, zato je priporočljivo pred nakupom preizkusiti parfum na lastni koži.