Posted on

Se tudi vi vsako jesen ukvarjate s pomanjkanjem prostora za vso pridelano sadje in zelenjavo, ki ste ga konzervirali? Če ja, potem je za vas rešitev vgradna shramba, ki vam jo uredi podjetje LKM & A. Shramba je 100 odstotno vodoodporna z veliko površino odlagalnega prostora. Najbolje pa je, da mojstri potrebujejo le 3 dni za njeno postavitev.

Pri novogradnjah je precej pogost problem – prostorska stiska za shranjevanje živil in ozimnice. To se dogaja zato, ker se lastniki hiš ne odločajo več za kletne prostore, kjer bi imeli prostor za poljščine, vložnine in sveže sadje. Zato zelo pogosto pristane hrana v kurilnici, kjer je pretoplo za njeno skladiščenje ali pa je založena z športno opremo, ki je čez zimo ne potrebujete.

shramba

Utility ni primeren za shranjevanje živil
Utility ali v prevodu uporaben prostor, ki je običajno namenjen notranji enoti toplotne črpalke in vsej pripadajoči opremi. V prostoru, kjer je vir toplote vsekakor ni priporočljivo shranjevati marmelade, vloženo sadje, zelenjavo, krompir ali pa imeti zbirko vinskih buteljk. Ta prostor je običajno namenjen tudi za shranjevanje športne opreme, orodja in vsega ostalega, kar umaknemo na suho.

Prav nezadostna vlaga in previsoka temperatura sta poglavitna dejavnika, ki vplivata na to koliko časa bo določeno živilo zdržalo in bo primerno za uživanje. Zavedati se moramo, da ne obstajajo univerzalni pogoji prostora, ki bi optimalno odgovarjali kar vsem vrstam sadja in zelenjave, zato je pomembno, da imate v svojem domu primeren prostor – shramba, ki je namenjena samo za shrambo ozimnice.

Sadje in zelenjava dihata in zorita tudi v gajbici ali shrambi
Zavedati se moramo, da se procesi v plodovih sadja in zelenjave ne ustavijo v trenutku, ko jih odtrgamo z drevesa ali izkopljemo iz zemlje. Kemijski procesi se nadaljujejo, izloča se plin etilen – zorilni plin. Sadje izloča večje količine zorilnega plina, medtem ko zelenjava manjše količine. Količina se seveda razlikuje od vrste do vrste sadja.

Eden od sadežev, ki proizvaja največ etilena, so jabolka, kar pomeni, da pospešujejo zorenje vsega sadja in zelenjave, ki je shranjeno v njegovi bližini. Zato je pomembno, da je treba biti previden pri razporejanju shrambe, saj se lahko zgodi, da če bomo skupaj skladiščili na primer paradižnik ali krompir, ki oba sproščata etilen, ko sta zrela ter na drugi strani brokoli, korenje, čebulo ali česen, da bo slednja zelenjava hitreje uvenela in porjavela.

Kakšni so optimalni pogoji za shranjevanje ozimnice?
Za koščičasto sadje (jabolka, hruške in kutine) je najbolje, da je shramba hladna, suha in temna. V takšnih optimalnih pogojih lahko tovrstno sadje ostane sveže tudi več mesecev, na primer jabolka tudi do 10 mesecev. Seveda pa je pomembno tudi to, kako zrela jabolka smo shranili in katere sorte so. Vsekakor je treba shranjeno sadje in zelenjavo tudi vsake nekaj tednov pregledati, v kakšnem stanju so. Takoj, ko opazimo, da sadje in zelenjava začne menjati barvo, ga takoj odstranimo od ostalih sadežev in pridelkov. Najbolje je, da ga kar se da hitro porabimo ali pa ga shranimo ločeno od ostalih pridelkov. Zavedati se moramo, da je že en sam nagnit sadež dovolj, da bo svojo strukturo začelo spreminjati tudi okoliško sadje, česar pa si nikakor ne želimo.

shramba

Eco Secret shramba
Namenimo nekaj pozornosti še shranjevanju korenovk in gomoljnicam, med katere štejemo korenje, črno redkev, rdečo peso, repo, zeleno, pastinak in mnoge druge. Zanje je priporočljivo shranjevanje, da jih enostavno zakopljemo v mivko ali v zemljo iz vrta. Na drugi strani pa krompirja, čebule in česna ni treba shranjevati v hladilniku, kot bi mislili, pač pa jih preprosto shranimo v gajbice, ki jih postavimo v temen, suh in hladen prostor, kot je na primer shramba Eco Secret. Za določene vrste sadja in zelenjave ni druge možnosti za shranjevanje, kot da iz njih naredimo marmelado, jam, kompot, zamrznemo ali vložimo. Vse to pa je jeseni treba tudi nekam postaviti in to naj bo shramba, ki naj bo kot že rečeno temen, hladen in suh prostor, za to pa lahko poskrbi shramba Eco Secret.

Si želite vgradne shrambe doma?
Če tudi vi potrebujete shrambo za shranjevanje svežega sadja in zelenjave ter vse pripravljene ozimnice, potem vam svetujemo, da se odločite za shrambo, ki vam jo podjetje LKM & A v samo treh dneh postavi na želeno mesto ob vašem domu. Za lično postavljeno shrambo boste vedno znova hvaležni, saj vam bo omogočala shranjevanje vseh pridelkov, ki jih boste preko letne sezone pridelali na domačem vrtu in tudi vse ozimnice, ki si jo boste jeseni pripravili v domači kuhinji. Zato ne odlašajte in kotaktirajte podjetje še danes, preko telefonske številke +386 41 878 135 ali preko elektronskega naslova info@bazeni-kleti.si. Zastavite jim lahko vsa vprašanja, ki vas zanimajo glede postavitve shrambe, glede cene in tudi, kako dolga je čakalna doba za samo postavitev. Shramba, kot ste si jo vedno želeli je le nekaj klikov in dni stran od uresničitve želja.