Posted on

Cistitis ali vnetje mehurja, je stanje, ki je posledica bakterijske okužbe. Povzroča nelagodje in bolečino v spodnjem delu trebuha in na področju mehurja ter simptome, kot so pogosto uriniranje, pekoč občutek pri uriniranju, moten urin in bolečine v trebuhu. V nekaterih primerih jo lahko spremlja tudi vročina. Podrobneje si oglejmo to stanje, da bi razumeli, kako se razvije in kaj lahko storite za njegovo zdravljenje

Kaj povzroča vnetje mehurja?

Najpogostejši vzrok vnetja mehurja je okužba, ki jo povzročijo bakterije, ki so vdrle skozi sečnico. Drugi možni vzroki so kamni v sečilih, radioterapija pri bolnikih z rakom ali dolgotrajna uporaba katetrov. V nekaterih primerih vzroka ni mogoče ugotoviti, vendar je pri ženskah zaradi krajše sečnice, ki je bolj izpostavljena okužbam, vnetje mehurja pogostejše kot pri moških.

Diagnoza in možnosti zdravljenja

Če menite, da imate vnetje mehurja, je pomembno, da obiščete zdravnika, ki bo postavil ustrezno diagnozo. Zdravnik bo verjetno opravil telesni pregled in vas vprašal o vaših simptomih, preden bo opravil kakršne koli preiskave. Najpogostejši test, ki se uporablja za diagnosticiranje intersticijskega cistitisa, se imenuje test občutljivosti na kalij. Pri tem testu v bolnikovo sečnico vnesemo kapljice kalijeve raztopine in nato merimo, koliko tekočine se sčasoma absorbira v telo. Glede na to, kaj zdravnik ugotovi med tem testom, vam lahko priporoči drugo zdravljenje, na primer antibiotike ali zdravljenje s steroidi, če meni, da je prisotna osnovna okužba. Druge možnosti zdravljenja vključujejo spremembe življenjskega sloga, kot je pitje velike količine vode ter izogibanje določeni hrani in pijači, ki bi lahko dodatno razdražila vaš mehur (na primer alkohol ali kofein). Nekateri zdravniki lahko predpišejo tudi posebna zdravila za lajšanje simptomov, kot so zdravila proti bolečinam ali mišični relaksanti, odvisno od resnosti simptomov.

Vnetje mehurja

Naravna pomoč

Mnogi ljudje se s kroničnim vnetjem mehurja soočajo več let, preden najdejo olajšanje. Na srečo obstaja naravno sredstvo, ki lahko pomaga – Echinacea purpurea. To zelišče že stoletja uporabljajo ameriški staroselci za zdravljenje različnih bolezni, vključno z vnetjem mehurja. Echinacea purpurea je visoka cvetoča rastlina, ki izvira iz vzhodnega dela Severne Amerike. Indijanska plemena jo že dolgo uporabljajo za zdravljenje različnih bolezni in stanj, vključno z vnetjem mehurja. Za številne zdravilne lastnosti rastline so odgovorne njene aktivne sestavine. Aktivne sestavine v Echinacei purpurea imajo protivnetne lastnosti, ki lahko pomagajo zmanjšati otekanje in draženje, povezano z vnetjem mehurja. Prav tako lahko spodbudi imunski sistem, da se bori proti morebitnim okužbam, ki morda povzročajo vnetje. Poleg tega je bilo dokazano, da zmanjšuje bolečino in izboljšuje pogostost uriniranja pri tistih, ki trpijo zaradi vnetja mehurja. Poleg tega nekatere študije kažejo, da lahko Echinacea purpurea pomaga izboljšati kakovost spanja in zmanjšati raven stresa pri ljudeh s kroničnim vnetjem mehurja. To bi lahko potencialno pomagalo zmanjšati izbruhe bolezni z zmanjšanjem stresnih hormonov v telesu, ki lahko poslabšajo simptome vnetja mehurja.

Zaključek

Vnetje mehurja je neprijetno stanje, ki lahko prizadene vsakogar ne glede na starost ali spol, vendar so ženske zaradi krajših sečil, ki jih delajo bolj ranljive za okužbe, bolj nagnjene k njegovemu nastanku. Na srečo obstaja veliko načinov zdravljenja tega stanja, odvisno od njegove resnosti, vključno s pitjem velike količine tekočine in izogibanjem odlašanju, ko začutite potrebo po stranišču. Z ustreznim zdravljenjem in spremembo življenjskega sloga boste lahko učinkovito obvladovali to stanje.