Posted on

Tehnologija tiskanja je do danes izjemno napredovala. Tako ne poznamo le klasičnega tiska na papir, ampak je tu še vedno bolj priljubljen 3D tisk, s katerim se izdelujejo modeli, prototipi in izdelki v tridimenzionalnem prostoru.

3D tisk pozna različne slojevite tehnologije, pri katerih je osnova takšna, da tiskalnik plast za plastjo nanaša material in na ta način izdeluje izdelke različnih materialov. Najpogosteje se uporablja plastika, možen pa je je tudi 3D tisk drugih materialov kot so na primer kovine.

3D tisk ima številne prednosti

3D tisk je tako priljubljen tudi zaradi tega, ker ga odlikujejo številne prednosti. S pomočjo CAD programa se izdela natančen model, ki se ga uporabi neposredno za izdelavo izdelkov, pri čemer ne potrebujemo nobenih kalupov ali orodij.

Izdelki so na ta način izdelani izjemno hitro, možnost konstrukcijskih napak pa je minimalna, saj se odkrijejo že tekom računalniškega načrtovanja in izrisa. Na ta način boste ogromno privarčevali tako na času kot tudi denarju.

S 3D tiskom do kakovostnih izdelkov in prototipov

Verjetno si boste mislili, da so izdelki, ki so izdelani s pomočjo 3D tiska kaj manj kakovostni, vendar temu to ni tako. Če potrebujete funkcionalne in vzdržljive prototipe, je 3D tisk najbolj enostaven in učinkovit način njihove izdelave.

Takšni modeli oziroma prototipi so vam v veliko pomoč pri nadaljnjem razvoju in testiranju vaših izdelkov z izjemno majhnimi stroški. Poleg tega pa je to koristen postopek tudi za izdelavo raznih maket, ki jih lahko uporabite na različnih sejmih ali predstavitvah.