Posted on

Vas zanima kako premagati hripavost hitro in učinkovito?

Osnovni korak do zdrave sluznice in glasilk je njihova primerna vlažnost. Če je sluznica primerno vlažna, ima možnost, da se pri večjih govornih naporih in naprezanjih ali napadi mikrobov v mrzlih dneh hitreje regenerira. Pomembno je, da zato na dan spijete 2 do 2,5 litra vode. Če opazite, da so vaša usta izsušena, imate izsušeno nosno sluznico, bolečine v grlu in glavi, ste utrjeni in brezvoljni ali izločate malo temno obarvanega urina se to najverjetneje dogaja zato, ker čez dan spijete premalo tekočine.

Med tradicionalna zdravila, ki odpravljajo hripavost spada hrana, ki pomaga navlažiti sluznice dihal. Med to hrano spadajo korenje, breskve, hruške, beluši, banane, sladki krompir, fižol, med, kokosova mast, olje, alge, mandlji in tako dalje.

hripavost

Zelo priporočljivo je pitje napitkov iz medu. Napitek pripravite tako, da v pol litra vroče vode raztopite 2 žlici medu in počakate, da se toliko ohladi, da ga lahko spijete, nato dodate še sok limone.

Alfred Vogel je v knjigi Ljudski zdravnik zapisal, da je za hripavost priporočljivo uživanje jerebike in navadnega bedrenca. Lahko ju med seboj kombinirate, uporabljate pa ju lahko tudi posamično, saj sta obe sestavini dovolj močni, da obnovita prizadeto sluznico glasilk. Uporabite lahko sveže ali posušene jerebike ali korenine bedrenca. Vanje morate zagristi večkrat na dan in jih čim bolje zgristi in dlje zadržati v ustih.

Včasih, so hripavost blažili s hladnimi povoji s kisom. Na splošno povoji pomagajo pri razgradnji in izločanju strupov. Lahko so topli, hladni ali vroči. Z njihovo uporabo dosežemo odvajanje toplote z vnetega predela. S tem pospešimo okrevanje in bolečino lažje prenašamo. Povoj pripravimo tako, da široko tkanino namočimo v hladno vodo. Vanjo dodamo vinski kis (okoli 6-10 žlic na liter), tkanino pa ovijemo okoli vratu in jo pustimo dokler se ne segreje.