Posted on

Domači sistemi za čiščenje odplak so v vseh oblikah in velikostih, kateri pa je najbolj primeren za vaše potrebe? Katero čistilno napravo izbrati, da bo pravšnja? Slovenija je podeželska država, zato velik odstotek gospodinjstev še vedno ni priključen na javno kanalizacijo.

Katero čistilno napravo izbrati po zakonskih določilih

Če ste eden od ljudi, ki še nimate čistilne naprave, potem morate po zakonu imeti nekakšen sistem za čiščenje odplak. Slovenija ima zakone, ki vztrajajo, da vsi domovi ravnajo s svojo odpadno vodo trajnostno in varno – to pomeni, da morajo imeti predpisan sistem za čiščenje odplak. Kateri sistem je torej pravi za vaš dom?

Katero čistilno napravo izbrati

Katero čistilno napravo izbrati – beton

Vsi sistemi za čiščenje gospodinjskih odplak iz plastike so močni, trpežni in več kot sposobni prestati preizkus časa. Vendar je v nekaterih primerih za nekatere ljudi najboljša možnost konkretni sistem za čiščenje odplak. Rešitev je betonska čistilna naprava. Njegova teža in stabilnost zagotavljata, da ga obilne padavine ne bodo poškodovale. To je za greznice lahko problematično, a betonski sistem za čiščenje odplak doma ostaja močan tudi v najhujših nalivih. Vgradnja je lahko globlja, kar pomeni tudi več nasipanega materiala. Se pa takšna naprava ne kvari in ne povzroča hrupa.

Katero čistilno napravo izbrati – biološka v plastičnem ohišju

Biološka čistilna naprava v plastičnem ohišju je kompaktna in robustna ter lahka. Lažje jo je namestiti na težje dostopnih območjih. Pazljivost je treba nameniti le zasipavanju samega plastičnega rezervoarja, ki ga obenem polnite z vodo. Prednost te biološke čistilne naprave je tudi v tem, da pri vgradnji ni potrebe po betonski podlagi, vgradite pa jo lahko celo v podtalnico. Sama zgradba ohišja je po letih raziskav premišljeno izdelana, da omogoča čim bolj kompaktno vgradnjo, tudi na podvoznem območju.

Katero čistilno napravo izbrati – čistilne naprave brez elektrike

Vsi potrebujemo lastno čistilno napravo, s katero lahko odpadne vode prečistimo do te mere, da te okolju niso več škodljive. To za vse predstavlja težko odločitev, pa vendar bomo s tem naredili velik korak k bolj čistemu okolju. Če je na vašem območju podtalnica, jo lahko dobro izkoristite in izberete napravo, ki bo dosegla najboljši učinek čiščenja odpadnih voda.

Katero čistilno napravo izbrati? Obrnite se na strokovnjake

Ne glede na to, ali gre za nadgradnjo greznice ali kakšen drug sistem za čiščenje odplak, se obrnite na strokovnjake na tem področju, ki vam bodo svetovali o pravi izbiri čistilne naprave.