Posted on

Parfumi se uporabljajo za dodajanje prijetnega vonja človeškemu telesu, predmetom, pa tudi nekaterim živalim. Večina današnjih parfumov je izdelanih iz dišavnih olj , različnih spojin, ki oddajajo različne prijetne vonjave in topil. Parfumerija je poznana že vrsto let vendar so si jo v tamkajšnjih časih razlagali drugače, saj niso poznali tovrstnih materialov in snovi s katerimi se srečujemo danes.

parfumi

Včasih so parfume uporabljali preko dišečih zelišč in kadil. Takšni predmeti in snovi so jim predstavljali besedo parfum. Besedna zveza izhaja iz latinske besede, ki pomeni skozi dim. Parfumi so se te oblike prijeli v obliki pršenja in nanašanja na telo. Dandanes poznamo neskončno število parfumskih izdelkov po celem svetu različnih proizvajalcev. oblik in vonjev, ki se razlikujejo glede na vključene rastline in druge sestavine. Večina sestavin v izdelkih parfumerijske industrije izhaja iz rastlinskega izvora, nekatere pa so izdelane umetno in obdelane ali pa snovi prihajajo iz živalskih izločkov. Vrsta jelena mošus je zelo znana saj proizvaja snov imenovano “mošus” , ki ga uporabljajo pri izdelavi vseh vrst parfumov in dišečih izdelkov kot so dišeče sveče. Velik del pa predstavlja tudi posebna maščoba, ki jo izloča kit glavač ko potuje skozi morje. Danes poznamo tako ženske kot moške parfume, pozabili pa nismo tudi na naše otroke.

Ženski in moško parfumi se razlikujejo v intenzivnosti vonja, nežnosti in izbranih rastlin, ki ločijo prijetne vonjave moškosti in ženskosti. Tako poznani tekoči parfumi pa so hit današnjega časa. Tekoči parfum, je zrcalna slika originalnega izdelka, vendar je doziran po vaših željah v drugačnih pakiranjih in navedenim imenom originalnega izdelka oziroma arome, ki jo vsebuje. količino, ki se jo meri v mililitrih si lahko izberete poljubno po vaših željah saj so točeni parfumi namenjeni prav temu. Na kratko bi lahko opisali originalen izdelek doziran v manjše količine in zapakiran v drugo embalažo za lažjo dostopnost v primeru dragih izdelkov.