Posted on

Na kovinah se dokaj hitro nabira korozija, ali po domače rečeno, na kovinah se nabere rja, ki je na pogled zelo neprijetna in neestetska. Peskanje kovin vam lahko pomaga, da se znebite rje in tako določen kos kovine, stroj, ki je izdelan iz kovine ali karkoli drugega, ponovno dobi prvotni izgled.

Peskanje kovin je popolnoma varen in neškodljiv postopek, ki poteka brez nevarnih kemikalij. Pogosto se uporablja takrat, ko želimo neko površino pripraviti za nanos barve ali laka, jo zgolj očistiti in utrditi ali pa iz nje odstraniti nadležno in grdo korozijo. Metodo peskanja lahko izvajamo na različnih materialih, recimo na kovini, plastiki, betonu, kamnu, lesu, steklu. Poleg »praktične« uporabe (npr. odstranjevanje rje) se peskanje uporablja tudi, kadar želimo doseči poseben dekorativni ali strukturni učinek.

Peskanje je posebna tehnika odstranjevanja nečistoč, ki deluje s pomočjo stisnjenega zraka. Ta ustvari pnevmatski pospešek abrazivnega (brusilnega) medija, ki ga s posebno napravo pospešujejo do velikih hitrosti in s tem ciljajo, obstreljujejo obdelovanec, torej želeno površino. Zaradi visoke kinetične energije, lahko ta medij odstrani plast nečistoče na površini.

peskanje kovin
Peskanje se uporablja v različnih industrijskih panogah – peskanje kovin lahko izvedemo v avtomobilski, farmacevtski, kemični, letalski in elektro industriji. V avtomobilski industriji lahko s peskanjem ustvarimo veliko dekorativnih elementov (prestavne ročice, okrasne letve armature in vrat itd.), lahko pripravimo površine za lepljenje kompozitnih in kovinskih elementov in še veliko več. V farmaciji lahko med drugim s peskanjem dosežemo površinsko hrapavost ali pa končno površinsko obdelamo komade po predpisanem standardu. Peskanje v kemični industriji lahko sanira rezervoarje in tlačilne posode ter odstrani korozijo in nečistoče iz proizvodnih strojev in opreme. Tudi v letalski industriji lahko peskanje uporabljamo za doseganje dekorativnih elementov v notranjosti (ročice, paneli itd.), očistimo kose, izdelane s 3D tiskalnikom in še veliko več. V elektro industriji pa lahko s peskanjem pripravimo površine za metalizacijo in barvanje, obnavljamo razne elektro elemente (turbine, postaje itd.).

Peskanje kovin je torej vsestransko uporabna metoda, primerna za veliko različnih gospodarskih panog.