Posted on

Zdravje izvira iz naših življenjskih navad. Med te sodijo tako redna fizična aktivnost, izogibanje škodljivim navadam kot sta pretirano uživanje alkohola ter kajenje in seveda raznolika prehrana. Kako vam lahko pri tem pomagajo praženi lešniki in kje opraviti nakup kakovostnih praženih lešnikov domače proizvodnje?

Zakaj so praženi lešniki nujni v naši prehrani?

Lešniki so plodovi na rastlini imenovani leska, ki ima v slovenskem prostoru prav posebno mesto. O tem pričajo tudi številna slovenska mesta, ki imajo svoj izvor prav v imenu te rastline, pogosto pa se beseda lešnik uporablja tudi kot priimek.

Pomen lešnikov v slovenskem prostoru je torej izredno velik, plodovi pa, zaradi številnih koristnih vplivov na zdravje, še danes ostajajo visoko cenjena dobrina. Vsebujejo namreč velike količine vitamina E, zdrave maščobne kisline, ki so nujne za delovanje živčevja (predvsem možganov), velike količine beljakovin ter vlaknine.

Praženi lešniki

Koristni učinki lešnikov

Redno uživanje lešnikov zagotavlja zdravje celotnega prebavnega trakta, saj lešniki vsebujejo velike količine vlaknin. Te skrbijo za gibanje odpadnih produktov vzdolž prebavnega trakta ter preprečujejo zaprtje.

Uživanje lešnikov po nekaterih raziskavah pomaga pri izgubi telesne mase, prav tako pa naj bi uživanje lešnikov zniževalo tveganje za pojav debelosti ter z njo povezana bolezenska stanja kot je na primer sladkorna bolezen.

Ker so lešniki bogat vir antioksidantov, pomagajo pri omejevanju škode, ki jo v celicah povzročajo reaktivni kisikom spojine. Te v celicah povzročajo škodo,  ki vodi v staranje celic ter kasneje njihovo smrt. Dodatno naj bi vitamin E pomagal v boju pred  celičnimi  okvarami, ki vodijo v razvoj rakavih obolenj.

Uživanje lešnikov naj bi imelo tudi koristne vplive na zniževanje nivojev holesterola ter izboljšanje občutljivosti na inzulin. Uživanje podpira zdravje celotnega srčno-žilnega sistema ter ugodno vpliva na vnetne dejavnike v telesu.

Lešniki bi morali biti obvezen del prehrane vseh moških v reproduktivne fazi, saj raziskave kažejo,  da uživanje vseh oreščkov,  vključno z lešniki, pozitivno vpliva na količino aktivnih spermijev.

Koristnih učinkov na zdravje je torej veliko, vi pa se odločite na kakšen način boste lešnike uživali – praženi lešniki so namreč le eden od načinov priprave.