Posted on

Študentski domovi so stavbe v katerih lahko študentje preživijo svoj študijski čas. Najpogosteje so stavbe zgrajene blizu šole ali pa univerze. Včasih je razdalja malo večja , zato je  potrebno izbrati pravilni dom za vaše prebivanje med študijem.

Velikokrat se bodoči študenti ne zavedajo. v kateri dom bi bilo se najbolje vpisati. Študentski domovi so različni, zato predlagamo, da si vsak bodoči študent pregleda seznam domov, ki so na voljo in se pozanima o razdalji do šole ter zmogljivost samega doma pred odločitvijo. To najlažje naredite tako, da najdete kakšnega študenta, ki že biva v stavbi, v katero se želite vpisati in ga preprosto vprašate o stavbi.

študentski domovi

Nekdo vam bo gotovo z veseljem povedal kaj več o stavbi in boste hitro izvedeli ali je stavba primerna za vaše potrebe, saj če tega ne naredite, lahko izberete dom, ki je oddaljen od vaše šole ali pa nima dovolj prostora oziroma so okoliščine take, da ne ustrezajo vašim željam. To je lahko hrup, ne higiensko okolje ali pa vprašljiva varnosti.

Nekateri študentski domovi delujejo drugače od drugih, glede hrane, varnosti in čistoče. Nekateri domovi imajo varnostnike, nekateri pa imajo samo dežurne študente. Nekateri domovi so novejši, nekateri so že stari več kot 60 let. Nekateri so oddaljeni 30 minut od nekatere šole, nekateri so v središču mesta. Bodite prepričani, da bo vaš študij prijeten, saj je po dolgem dnevu študija dobro imeti mir in tišino.

Odvisno od varnosti, imajo lahko študentski domovi različne dogodke, kot so zabave in praznovanja. Vendar to ni vse kar se lahko dogaja, zgodi se tudi to, da se v domu dogaja vse od kraje do vandalizma, zato bodite previdni v kakšno študentsko skupino se boste vključili, ko se pridružite samemu domu. Nekatere skupine so lahko zelo prijazne in delovne, nekatere so pa lahko samo v namen zabave in so zelo živahne, vendar pa so take skupine po navadi zelo neorganizirane.

Ko se odločite za določen dom, bo dan vselite v dom lahko zelo težek. Na tisti dan morate urediti vse dokumente ter si kupiti kakšno vrsto avtobusne kartice, glede na razdaljo študentskega doma do šole. Predlagamo, da si to uredite vsaj nekaj dni prej, saj na tisti dan bo večina študentov hotela isto narediti in to lahko povzroči hudo gnečo. Študentski domovi in njihova administracija so na tisti dan zelo obremenjeni in včasih ne morejo vsem  ustreči, zato bodite potrpežljivi, saj bo vse urejeno v manj kot enem tednu in lahko študirate brez težav do konca študijskega  leta.